Geef de pen door aan…

Nieuw in de nieuwsbrief! Geef de pen door aan…
Vanaf deze editie besteden we iedere maand aandacht aan een N.A.S.F. lid door een aantal vragen te stellen. Zo komen we allemaal meer te weten over andere leden binnen de N.A.S.F. Aan het einde mag diegene iemand anders aanwijzen voor de volgende “Geef de pen door aan…” In deze editie stelt Henriette van den Berg – van den Elzen, mede-oprichter van de Nederlandse school de Oranjebloesem, zich aan je voor:

Stel jezelf eens kort voor (relatie, gezin, baan, etc)?
henrietteIk kom uit een katholiek Brabants gezin en heb 7 broers en zussen. Ondertussen zijn daar ook wat zwagers, schoonzussen en zo’n 15 neefjes en nichtjes bijgekomen, dus een lekker gezellige boel!  Ik ben 11 jaar gelukkig getrouwd met Edgar, we hebben twee kinderen, Marleen (9jr) en Stefan (6jr). Marleen en Stefan gaan naar de Nederlandse school de Oranjebloesem, de school die ik 5 jaar geleden mee heb helpen oprichten en waar ik nog steeds met veel plezier vrijwilliger ben. Overdag ben ik werkzaam bij Ruinemans Aquarium in Miami, een bedrijf (bij velen bekend) van de familie de Zwart. Er word hard gewerkt maar er is ook tijd voor een geintje. Ruinemans is een ‘naam’ in de tropische zoetwater vissenwereld, echte kwaliteitsvis.

Waar heb je voorheen gewoond?
Ik ben geboren in Wilbertoord, een enorme wereldstad van maarliefst 400 inwoners in Noordoost Brabant. Op mijn 18de heb ik deze wereldstad verruild voor de studentenstad Wageningen om daar levensmiddelentechnologie te gaan studeren. Na wat omzwervingen via Nieuw Zeeland, Nijmegen en Amerongen, zijn we 11 jaar geleden naar Chili vertrokken. Dit was één groot avontuur. Met twee woorden Spaans op zak (cerveza en helado, bier en ijs voor de niet Spaanssprekenden onder ons) op de dag na aankomst fulltime gaan werken in een 100% Spaanstalige omgeving. Puerto Varas in Zuid Chili mochten we onze woonplaats noemen, een toeristenstadje, met een fantastisch uitzicht op een paar vulkanen aan de rand van het grootste meer van Chili. Een daarvan, de Calbuco is recentelijk nog uitgebarsten. Een adembenemend mooie plek, en de hele omgeving, oftewel heel Patagonië is zo ongerept en zo puur, zeker de moeite waard om op vakantie te gaan of om te wonen!

Hoe lang woon je al in de USA en hoe ben je hier terecht gekomen?
Sinds 2007 wonen we in Doral, in de rook van Miami Airport. We zijn voor het werk verhuisd naar Miami, eerst als expat maar ondertussen horen we gewoon bij het meubilair. De spaanstalige omgeving in Doral was een goede overgang van Chili naar de VS.

Wat staat er nog op je bucket list?
Reizen! Galapagos eilanden en Zuid Afrika zijn dan wel nummer 1 en 2 die op het lijstje staan. Het reizen staat de afgelopen 10 jaar op een lager pitje (afgezien dan van de tripjes naar Nederland). En als de kinderen wat ouder zijn zullen onze vakanties wel anders ingevuld gaan worden.

Wat is je favoriete muzieknummer? En favoriete film?
Stap voor Stap – Van Dik Hout. Dit gaat regelmatig keihard aan en lekker meezingen, vooral onder de douche.  Ik houd erg van Nederlandstalig, zoals de Poema’s, Van Dik Hout, De Dijk, The Scene, Blof, Acda en de Munnik en ga zo door. Een favoriete film, hmm, ik ben niet zo’n super film fan, ik lees liever een boek. Een van de eerste films / boeken, die heel veel indruk op me maakte toen ik nog tiener was, was ‘The Color Purple’.

Als je getuige zou kunnen zijn van elke gebeurtenis in het verleden, heden of toekomst, welke zou het dan zijn?
Dat Nederland wereldkampioen voetbal wordt :-)

Wat mis je het meest aan Nederland?
Mijn familie, als je normaal gesproken elke week wel een verjaardag had en elkaar zag, is dat erg afkicken. En mis ik dat stukje leven enorm. Daarnaast mis ik het fietsen en de zelfstandigheid die kinderen daarmee al verwerven in Nederland in tegenstelling tot de VS. Hier ben je totdat je kinderen 16 worden “veroordeeld” tot taxichauffeur.

Wat vind je het meest geweldige aan de USA?
Je mag je kop boven het maaiveld uitsteken en mocht het mislukken, je hebt het in ieder geval geprobeerd.

En wat zou je direct in de USA willen veranderen?
Dat niet alles een competitie hoeft te zijn. Normale werkweken en arbeidsvoorwaarden voor iedereen.

Wat is je favoriete avondje uit?
Lekker restaurantje met een paar vrienden uit eten.

Als je iemand zou kunnen ontmoeten, levend of overleden, wie zou je dan willen ontmoeten?
Abraham Lincoln.

Wat is één van je meest favoriete quotes?
Always do your best. What you plant now, you will harvest later.

Wat is het leukste moment dat je ooit hebt meegemaakt bij de N.A.S.F?
Er zijn veel leuke, ontroerende en mooie momenten geweest. Het eerste event wat ik meemaakte was het Haringfeest bij de Tsjechische club. Daar hebben we vrienden voor het leven gemaakt terwijl Eddy Wally met zijn limo kwam voorrijden en een optreden verzorgde.

Tot Slot; vertel eens iets bijzonders over jezelf dat de meeste mensen niet weten?
Korfbal is mijn favoriete sport, en heb zeer fanatiek al die jaren in Nederland deze sport beoefend.

Aan wie geef jij de pen door?
Willemijn Kallenburg, de nieuwe Deputy Consul General in Miami.